top of page

Thearte (uitgesproken op z'n Italiaans) is een bloeiende organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen wil laten proeven van (musical)theater. Professionals delen hun kennis en ervaring en willen hierbij een veilige omgeving creëren, waarin iedereen zichzelf kan zijn, om zo ten volle te ontwikkelen op artistiek en persoonlijk gebied.

"Toen ik een 10-jarige jongen was, vond ik mijn uitlaatklep en passie: theater. Ik ben opgegroeid als landbouwerszoon in het West-Vlaamse Diksmuide en dus was deze passie geen evidente 'keuze'. Vaak 4 uur reizen heen en terug om in Antwerpen theaterstages te volgen om te doen wat ik het liefste deed, kroop zwaar in de kleren. Met Thearte wil ik bijdragen aan theatereducatie, ook op plaatsen waar hier minder mogelijkheden voor zijn.

 

Onze doelgroep is de basis van waaruit Thearte zijn aanbod vormgeeft. We passen onze lessen aan aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van onze acteurs. Voor de jongste kinderen leggen we de nadruk vooral op fantasie inzetten, (vrij) durven spelen, expressie en spelplezier, terwijl we met ouderen dieper ingaan op het spel en ruimte maken voor initiatief en zelfstandigheid.

 

Spelplezier is het codewoord van Thearte. Gráág spelen is het allerbelangrijkst, ongeacht hoeveel ervaring je hebt. En pas als je iets graag doet, kan je er het meest in groeien, toch?"

Jeroen Logghe // Algemene leiding

Theater spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge hersenen. Het stimuleert om te experimenteren, los te laten en je creatieve ik te ontwikkelen. Als je experimenteert, maak je fouten. Fouten maken wordt echter allesbehalve gestimuleerd door de kritische en prestatiegerichte maatschappij waarin we leven, waardoor onze creativiteit ontzettend afneemt naarmate het ouder worden. Onze grootste bekommernis is dat onze leerlingen blokkeren en niet meer durven loslaten omdat ze bang zijn om op hun bek te gaan. Daarom willen wij met Thearte een veilige omgeving creëren waarin dit wel mogelijk is, waarin geen enkel idee te gek is en er alle ruimte is om inventief te zijn.

bottom of page